Φλωρίδης, Φλώρος

Βιογραφικό

Ο Φλώρος Φλωρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τον καιρό αυτόν μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στο Βερολίνο, έχοντας την κύρια κατοικία του στο Βερολίνο. Στην Ελλάδα ανήκει στους κορυφαίους τζαζίστες. Το 1979 ηχογράφησε με τον Σάκη Παπαδημητρίου το πρώτο άλμπουμ μόντερν τζαζ ελληνικής παραγωγής («Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου»). Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε και έκανε παραγωγές με τους Okay Temiz, Nicky Skopelitis, Peter Kowald, Paul Lytton, Paul Lovens, Phil Wachsman, Hans Schneider, Louis Moholo, Vincent Chancey, Jean-Marc Montera, Milos Petrovic, Ivo Papazov, Σαβίνα Γιαννάτου, Δημήτρη Πολυζωίδη. Σε όλα αυτά τα χρόνια παρήγαγε έτσι περισσότερα από 30 άλμπουμ.

Ο Φλωρίδης σπούδασε φυσική και πήρε το πτυχίο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μετά σπούδασε κλασικό κλαρίνο κοντά στον Ρουμάνο καθηγητή Konstantin Ugureanou. Από την αρχή της καριέρας του ως επαγγελματίας μουσικός στη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, ανήκει το κύριο ενδιαφέρον του στην αυτοσχεδιαστική μουσική. Ως ένας από τους πρώτους μουσικούς της τζαζ αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα ίδρυσε το 1984 το Φεστιβάλ Τζαζ και Αυτοσχεδιαστικής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ήταν για επτά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος συντονιστής του. Μια επιλογή από τα διεθνή τζαζ γκρουπ που ίδρυσε είναι η Ορχήστρα της Μαύρης Θάλασσας, η Inter-Balcanic Orchestra και η Μπάντα της Φλώρινας. Επιπλέον ήταν πάνω από 20 χρόνια μέλος τού μουσικού σχήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές» και συμμετείχε στο Βερολίνο στην Euro-American Orchestra υπό τη διεύθυνση τού Cecil Taylor.

floros floridis foto copy

Floros Floridis, ©Malena Filmproduktion

 

Στοιχεία

μουσικός
γενν. στη Θεσσαλονίκη
ζει στο Βερολίνο και στη Θεσσαλονίκη

Ιστοσελίδα: www.florosfloridis.com

Επιλεγμένη δισκογραφία

1985: «L.S.F.W. Ellispontos» με τους Paul Lytton, Phil Wachsmann, Hans Schneider
1990: «Human Aspect» με τους Vincent Chancey, Peter Kowald, Louis Moholo
1991: «Pyrichia» με τους Peter Kowald και Ηλία Παπαδόπουλο
1996: «Μπάντα της Φλώρινας» με τους αδελφούς Βαλκάνη
1997: «Aphorisms» με τους Peter Kowald και Günter Baby Sommer
2009: «GRIX – Sweet, Sour, Sharp & Soft» (εταιρεία Jazzwerkstatt, Βερολίνο) με τους Αντώνη Ανισέγκο και Γιώργο Δημητριάδη
2010: «Well anything can happen» (εταιρεία Puzzlemusic, Αθήνα) με τους Nicky Skopelitis και Μπάμπη Παπαδόπουλο
2011: «The new Trio» (εταιρεία Jazzwerkstatt, Βερολίνο) με τους Günter Baby Sommer και Akira Ando
2011: «Three of a Sort» (εταιρεία Jazzwerkstatt, Βερολίνο) με τους Okay Temiz και Nicky Skopelitis
2013: «The German Friend – Original Soundtrack» (εταιρεία Normal Records, Βόννη)

Ο Φλωρίδης εστιάζει από τα τέλη του ´90 εκτός από τη μουσική και τη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο, το θέατρο και χορευτικές παραστάσεις. Από το 1997 συνεργάζεται με τη θεατρική σκηνοθέτιδα Ρούλα Πατεράκη, για την οποία ήταν μ.α. υπεύθυνος μουσικής για το «Splendid» του Ζαν Ζενέ και τα «Χώματα» του Γιώργου Βέλτσου. Για τις ταινίες «Το καλοκαίρι της Άννας» (2001, σε σκηνοθεσία Ζανίν Μέραπφελ), «Fictional lies on right occasions» (2002, σε σκηνοθεσία Ζανίν Μέραπφελ), «Marie Langer – Ρωμαϊκές Μνήμες» (2003, σε σκηνοθεσία Lester Y. Cano Alvarez), «Faruk’s Cafe» (2004, σε σκηνοθεσία Anna Schwingenschuh, Hakan Kurucu, Vera Bongartz, Jan Bonny, Zrinka Budjimila και άλλων), «Mosconi oder wem gehört die Welt» (2005, σε σκηνοθεσία Ζανίν Μέραπφελ), «Wer sich nicht wehrt, kann nicht gewinnen» (2006, σε σκηνοθεσία Ζανίν Μέραπφελ) και «Ο Γερμανός φίλος» (2013, σε σκηνοθεσία Ζανίν Μέραπφελ) συνέθεσε και παρήγαγε την κινηματογραφική μουσική.

Αναρτήσεις στο diablog.eu: Confusion/Diffusion

Related Einträge

Print Friendly, PDF & Email

Αυτή η καταχώρηση είναι διαθέσιμη στα: DE